zondag 23 november 2008

Wie doen er eigenlijk toe?


Op de volgende site staat uitgebreid een definitiebepaling van stakeholder management in healthcare, waar ik me grotendeels in kan vinden: ://findarticles.com/p/articles/mi_hb6698/is_/ai_n28707780

Hierin wordt beschreven dat er eigenlijk maar 5 groepen van stakeholders zijn met de grootste invloed:
"While there are many stakeholders for hospitals, a recent study of hospital executives identified the five most important and powerful (Fottler, Blair, Whithead, Laus and Savage, 1989). These are: medical staffs, patients, hospital managements, professional staffs, and boards of trustees. "

Ondanks dat dit niet 1 op 1 gelijk hoeft te zijn aan de Nederlandse situatie, geeft het wel een afkadering voor de discussie.

Rollen omdraaien ?!

Er bestaat een grote hoeveelheid aan artikelen over welke informatie welke impact kan hebben op de manier waarop er omgegaan gaat worden met verschillende stakeholders.

Een schoolboekvoorbeeld hierin is het publiceren van prestatie indicatoren op internet. Dat deze gegevens niet alleen zullen worden gebruikt door patienten maar ook door concurrenten en betalers heeft grote effecten voor de positie van de zorgaanbieder. De relaties van de zorgaanbieder veranderen door de publicatie van gegevens. Slechts een klein voorbeeld om de impact van het delen van informatie kan hebben op de positie van een stakeholder.

Artikel: Publishing public performance results on the Internet: Do stakeholders use the Internet to hold Dutch public service organizations to account?

Vrijwel altijd lijkt het erop dat de zorgaanbieder er op achteruit gaat. Door het delen van gegevens zullen de vragen van stakeholders op de zorgaanbieder dwingender en onderbouwender plaats kunnen vinden wat een verslechtering van de stakeholder positie lijkt.

Mijns insziens wordt er te weinig aandacht besteed aan de manieren waarop juist de zorgaanbieder de (vaak verplichte) informatievoorziening in zijn voordeel kan gebruiken om de (netwerken van) stakeholders voor zich te winnen.

Hier zal ik in volgende berichten uitgebreid aandacht aan besteden.

Introductie

Rotarius en Liberman (2000) beschrijven het belang en nut van dit thema als volgt:

The fast-paced change in today's health care environment presents an unsettling organizational climate within which managers must make important decisions that affect key stakeholders. This ambiguousness has resulted in the proliferation of health care organizations that are bundling together to find a sense of environmental stability in which they can achieve common goals. This means that health care managers need to view stakeholders as parts of larger bundles rather than only as individual organizations.

Niet alleen de instabiliteit van de zorgcontext door een veelvoud van veranderingen, maar ook de formele en informele machtsverhoudingen in de zorg, de aard van het vraag- en aanbod en de betaler-ontvanger relaties dwingen tot inzicht in de verschillende stakeholders, hun drijfveren en eisen en wensen.
Ondanks dat dit voor de hand liggende thema's lijken, wordt er in de praktijk relatief weinig aandacht besteed aan de analyse en interpretatie van deze stakeholder karakteristieken. Laat staan dat deze gebruikt worden in een vertaling naar concrete acties in de praktijk. Door deze verschillende profielen en veranderende relaties bestaat er een verschuiving in informatie behoefte en aanbod. Inzicht hierin heeft een direct effect op het welslagen van ICT implementaties en -gebruik in de zorg.

Dit leidt tot een kernvraag die ik vanuit verschillende hoeken middels deze blog wil belichten en proberen te antwoorden:

Hoe dient de informatievoorziening in een hoog turbulente zorgomgeving zo te worden vormgegeven dat de veranderende rollen en relaties optimaal kunnen worden gemanaged vanuit een aanbodperspectief?

Middels deze weblog wil ik stilstaan bij de ontwikkelingen in de zorg en hun effect op de verschillende stakeholders, en in het bijzonder de netwerken waar zij deel vanuit maken. Hoe verandert de informatiebehoefte? Hoe beinvloeden de veranderingen de omgang met informatie technologie?

Samenvattend is de doelstelling van de zoektocht om inzicht in de veranderende stakeholder profielen en veranderende informatie behoeftes die hieruit voortvloeien te krijgen (need fulfillment).

Daarnaast is het vervolgens interessant om te kijken hoe de verschillende stakeholders noodzakelijke informatie optimaal kunnen gebruiken/inzetten om tegelijkertijd hun doelstellingen te overtreffen en te voldoen aan de relevante verwachtingen en behoeftes van hun respectievelijke stakeholders.